Travel Journal

Ahhh Chikong!

(Thursday 6 May 2010) by The big fat frogs
Beste mensen,

Het leven gaat door: de koningin is in Middelburg geweest; onrust op 4 mei op de Dam in Amsterdam en over een paar nachtjes slapen begint de Giro Italia in Nederland. Wij zijn hier hartstikke goed op de hoogte van al het nieuws in Nederland. Laat de tv op onze hotelkamer nou zelfs een Nederlands net ontvangen. Ben ik even aan het zappen, zie ik daar opeens het ernstige hoofd van Balkenende. Ik kreeg nog net geen heimweegevoelens..:-(

Een nieuw vriendinnetje voor HannaH
Een nieuw vriendinnetje voor HannaH


Ook hier in Siem Reap (Cambodja) gaat het leven zo z'n gangetje. De Cambodjanen leven van dag tot dag en zijn daar relaxed goed in. Wij proberen toch wat meer te plannen, want we hebben nog ongeveer drie maanden, waarin we nog heel wat zouden willen zien. Toch hebben wij bij de grensplaats in Cambodja (Poipet) wel de raad meegekregen om vooral bij de dag te leven. Deze raad kregen we niet van een Cambodjaan zelf maar van een rasechte Rotterdamse. Op het moment dat Ies wat mondvoorraden ging kopen, wachtte ik geduldig buiten. Even later komt er een scooter aangescheurd. De vrouw van de scooter kijkt me aan en ik zie geen spleetogen. We maken een praatje en natuurlijk komt dan ook de vraag waar je vandaan komt. Jawel, blijkt ze ook uit Nederland te komen. Zij (Elize) heeft twee jaar in Poipet en omgeving gewerkt voor de stichting VSO. Onder andere had ze de functie om Cambodjaanse onderwijzers te trainen en feedback te geven. Ze was erg enthousiast en wist ons veel informatie te geven over Cambodja. We praatten verder onder het genot van een heerlijke ice coffee en voor Ies een pot thee. Van te voren hadden we een bepaalde route in gedachte om te fietsen, maar door de informatie die we kregen, hebben we toch weer onze route gewijzigd. En dat is het leuke van niet te veel plannen en van mensen ontmoeten die zo'n tijd in een land hebben gewoond.

Terug naar Siem Reap. We zijn weer flink aan het fietsen geslagen, want alsmaar treinen is ook niet goed voor je conditie. Af en toe onderschatten we dan ook de hitte in Zuidoost-Azie. Als je aan het fietsen bent, heb je veel minder in de gaten hoe warm het wel niet is. Gister (5 mei) was voor ons niet zozeer een bevrijdingsdag, maar een oververhittingsdag. We zouden 105 km afleggen van de plaats Sisophon tot aan Siem Reap. Hier draaien we onze hand niet voor om, want Cambodja is zo plat als een pannenkoek. Maar dat niet alleen, heel de weg was aan een stuk door kaal, zonder enige schaduw. En wij maar fietsen, fietsen. Mede aangemoedigd door de kreten van de Cambodjanen: 'Chikong, chikong!' ( wat zo ongeveer betekend: fietsen, fietsen). Nou is het fietsen hier opzich geen bijzonderheid, want dat doen ze zelf bij bosjes. Maar het feit dat rijke westerlingen hier aan het fietsen zijn, is hun werkelijk waar een raadsel. Rare jongens die Nederlanders..

Enfin; moe, bezweet en oververhit kwamen we aan in Siem Reap. Dit is de place to be voor alle toeristen. Vlakbij dit stadje staan de tempels van Angkor Wat. Een groot complex van hindoeistische/boedhistische tempels en een grote ommuurde stad, waar alleen de muren nog van overgebleven zijn, omdat de andere gebouwen van hout waren. Stenen werden alleen gereserveerd voor de goden. Een groot voordeel als fietsreiziger is dat je je eigen vervoer bij je hebt. De tempels liggen een eind bij elkaar vandaan, dus onze rustdag werd eigenlijk weer een fietsdag. Maar wel een met een prachtig uitzicht op eeuwenoude ruines. Stel je voor; deze tempels stammen uit dezelfde periode als die van de kathedralenbouwers in West-Europa, dus rond circa 1100. Angkor Wat werd het centrum van het rijk van de Khmer. Dat rijk bestreek zo ongeveer heel Zuidoost-Azie! De muren van de tempels laten een heel stripverhaal zien van de krijgstochten van de Khmer. De olifant als vervoermiddel werd daarbij niet geschuwd. Ik kan hier nog uren over doorzemelen, maar ik denk niet dat iedereen op een gratis geschiedenisles zit te wachten, dus verwijs ik jullie verder door naar de foto's van de afgelopen dagen, waaronder dus die van Angkor Wat.

Geniet ervan!

Hartelijke groeten,
Yitzak en Ganni

  • Angkor Wat by Martientje
  • Die grossen fatzige kikfers by Petiiirr
  • dat doet ons goed Ies, by des
  • Ze moeten eens normaal leren rijden by toon P
  • citroenkwik by izak&marc
  • Farc, snert en victory by Rick
  • Wat ontzettend leuk! by Elise


Home | Features | Sign Up | Contact | Privacy Policy | Terms & Conditions | © 2006 - 2020 TravelJournal.net
Note: Javascript is not active